Ešte nie ste zaregistrovaným zákazníkom? Zaregistrujte sa a získajte e-book zadarmo, ktorý Vám poradí, ako si udržať oblečenie ako nové.
Zákaznícka podpora
+421 222 205 111
(Po-Pi, 7-15:30)
obchod@dobrytextil.sk
Potlač a výšivka
+421 222 205 100
(Po-Pi, 7-15:30)
potlac@dobrytextil.sk
Nakúpte ešte za 150.00 €
a dopravu máte zadarmo

Poradňa 18. 9. 2020

Ako vyprať zatuchnuté prádlo

Vaše čerstvo vyprané a čisté prádlo nevonia? Prečo je oblečenie z práčky cítiť zatuchlinou? Na vine môže byť hneď niekoľko vecí. Čítajte ďalej.


  1. Prečo prádlo zatuchlo
  2. Ako predchádzať zápachu prádla
  3. Ako sa zbaviť už vzniknutého zápachu

Práve ste vytiahli čerstvo vyprané prádlo z práčky a už teraz cítite, že niečo nie je úplně v poriadku? Ak ste čakali, že čisté prádlo bude svieže a príjemne voňavé, a namiesto toho z neho čpí len zatuchnutý odér, bude asi niečo zle. Existuje hneď niekoľko dôvodov, prečo to tak je.

 

1. Prečo prádlo zatuchlo

Dôvodov, prečo prádlo zatuchlo môže byť hneď niekoľko a nie je vždy ľahké odhaliť vinníka hneď na prvýkrát.

  1. Zatvorená práčka - prádlo vytiahnite z práčky ineď po vypraní a potom nechajte práčku otvorenú, aby mohla vo vnútri vyschnúť.
  2. Nízka teplota prania - pranie na nízke teploty je ekologickejšie a väčšina oblečenia dnes pranie na vysoké teploty ani neumožňuje. Ale často je práve nízka teplota prania dôvodom, prečo prádlo zapácha. Čistiace prostriedky sa horšie rozpustia i vyplachujú a môžu sa v práčke usadiť. Tieto usadeniny sa potom môžu uvoľňovať a spôsobovať zápach.
  3. Preplnená práčka - nikdy nepreplňujte bubon práčky. Vždy nechajte prádlu možnosť, aby sa mohlo pri praní voľne pohybovať a tým aj vyčistiť. Keď je prádla v práčke moc, prací prostriedok sa nedostane rovnomerne na všetko oblečenie, môže sa na prádle aj usadzovať. Nakoniec potom nie je prádlo kvalitne vyprané a zapácha.
  4. Pracie gély - v dnešnej dobe stále viac rastie obľuba pracích gélov, ktorých konzistencia má ale bohužiaľ často vo zvyku zanášať úzke miesta práčky, kde sa potom tvoria zapáchajúce nánosy.
  5. Vodný kameň - ano aj vodný kameň môže byť zodpovedný za nevábne voniace prádlo. Ak periete v tvrdej vode a nepoužívate zmäkčovač, môže sa vodný kameň usadiť na topnej špirále. Tá potom nehreje a v studenej vode sa prádlo jednoducho nevyperie.
  6. Zlé sušenie - ak vaše prádlo nezapáchalo hneď po vytiahnutí z práčky, ale začalo byť cítiť v priebehu sušenia, na vine bude najskôr zlý spôsob sušenia. Prádlo je potreba vysušiť hneď a rýchlo. V lete to určite nebýva problém, ale v zime bez sušičky vám môže ľahko a rýchlo zatuchnúť. A ak používate sušičku - nezabudnite ju pravidelne čistiť.
  7. Chyba je v práčke - samozrejme sa môže stáť, že ani jedno z vyššie zmienených nie je príčinou problému. Môže sa jednať aj o komplikovanejšiu situáciu, na ktorú bude nutné zavolať opravára. Môže ísť napríklad o zlé čerpadlo, ktoré nevypustí dokonalo špinavú vodu a prádlo potom zatuchá. Tu už si ale sami neporadíte a potrebujete špecialistu.

2. Ako predchádzať zápachu

Najjednoduchší spôsob ako si poradiť so zatuchnutým prádlom, je vôbec ho nenechať zatuchnúť. Existuje pár ľahkých úkonov, pri dodržiavaní ktorých nedáte zápachu žiadnu šancu.

  1. Pravidelne práčku čistite - práčka zanesená nečistotami a vodným kameňom podporuje rast plesní a baktérií vyvolávajúcimi nepríjemný zápach. Je preto dôležité práčku občas vyčistiť. Vyperte napríklad uteráky na vysokú teplotu, ktorá zničí baktérie a plesne. Ak má práčka vlastné čistenie, pravidelne ho zapínajte. U starších práčok môžete použiť špeciálny prípravok na čistenie práčky. Pravidelne vymývajte nádobu na prášok a kontrolujte a čistite aj gumové tesnenie. Alebo si rovno prečítajte článok o tom, ako vyčistiť práčku.
  2. Správne dávkovanie pracieho prostriedku - ak máte pocit, že čím viac pracieho prostriedku pridávate, tím viac bude prádlo voňať, ste na omyle. Ak je pracieho prostriedku príliš veľa, zle sa rozpustí a má tendenciu sa usadiť nielen v práčke, ale aj priamo na prádle. To potom môže spôsobovať nielen zápach, ale aj kožné problémy. Zároveň nie je vhodné ani používať príliš málo pracieho prostriedku. Vždy preto dôkladne čítajte návod na vašom pracom prostriedku. Viete, kedy pri praní rozhodne nepoužívať aviváž?
  3. Práčku vetrajte - po praní je práčka vlhká a teplá, čo sú optimálne podmienky na rast plesní a baktérií. Preto je potreba nechať práčku po praní poriadne vyvetrať. Nezabudnite otvoriť aj priehradku na pracie prostriedky. Ak je práčka vetraná a suchá, nemajú plesne a s nimi spojený zápach žiadnu šancu.

Prečítajte si aj, ako odstrániť zápach z obuvi.

3. Ako sa zbaviť už vzniknutého zápachu

Ak už ale vyprané prádlo zasmrádlo, nemáte inú možnosť než sa tohoto zápachu zbaviť. Existuje niekoľko spôsobov, ktoré môžu pomôcť prádlo osviežiť.

  1. Pranie v octe - prádlo často zapácha z dôvodu, že je na vláknach usadený prací prostriedok. Ten vytvorí "krustu", ktorá sa nedá pracím prostriedkom vyprať. Lacným a jednoduchým riešením, ktoré používajú aj profesionálne prádelne, je vyprať prádlo v kyslom pracom kúpeli. To naruší štruktúru inkrustáciou a usadeniny sa z prádla uvoľnia. Existujú samozrejme špeciálne prípravky, ale tie sa nedajú bežne kúpiť. Naprosto rovnako vám ale poslúži aj bežný ocot. Pridajte ho do prania, nezáleží ani na teplote prania. Rovnako odstráni usadeniny z mriežky prádla za studena aj za tepla. Pri praní v tejto kyslej kúpeli nepridávajte k prádlu prací prostriedok - narušili by ste reakciu a nič by sa nestalo. Ak je to potrebné, môžete opakovať, kým sa z prádla neodstránia nánosy. Následne už môžete prádlo vyprať klasicky s bežnými prostriedkami na pranie.
  2. Kypriaci prášok - niektoré gazdinky používajú na pranie kypriaci prášok. Klasicky naplňte práčku a pridajte pracie prostriedky do priehradky tak, ako ste zvyklí. Potom stačí prisypať kypriaci prášok do bubna práčky - na jednu várku jeden sáčok. Kypriaci prášok odstraňuje zatuchlý zápach z prádla a naviac ho osvieží a rozjasní.
  3. Sóda - dobre pohlcuje pachy aj sóda. Dajte zatuchlé prádlo do vreca a prisypte k nemu jedlú sódu. Je dobré nechať ju pôsobiť cez noc, ale ak nemáte čas, môže stačiť aj niekoľko hodín. Akonáhle prádlo vytiahnete, oprášte ho a dajte vyprať. Kľudne na pranie pridajte kypriaci prášok alebo ocot podľa vyššie zmienených návodov a môžete dosiahnúť silnejšieho účinku. Na sódu ale pozor, je pomerne agresívna a pri častom používaní môže vlákna oblečenia aj poškodiť.

K produktu odporúčame 6

SKLADOM vo štvrtok 21. 3. u vás
3.87 €
Detail
Sami používame

DO 10 DNÍ v stredu 3. 4. u vás
20.13 €
Detail
Sami obliekame
Vyššia gramáž

SKLADOM vo štvrtok 21. 3. u vás
6.83 €
Detail
Sami nosíme
Pranie až na 90 °C

SKLADOM vo štvrtok 21. 3. u vás
9.26 €
Detail

SKLADOM vo štvrtok 21. 3. u vás
23.35 €
Detail

Páčil sa vám článok?
Zdieľajte ho s priateľmi

Rubrika

Poradňa



Autor článku
Monika Bečková Hloušková


Komentáre

Zatiaľ žiadne názory


Napísať komentár





Články, ktoré by vás mohli zaujímať 9

Čo si obliecť na jogu?

Čo si obliecť na jogu?

Je cvičenie jogy pre Vás spôsob, ako si príjemne zacvičiť a ponaťahovať telo, alebo je to vaša celoživotná filozofia?…

Čítať viac

Ako predĺžiť životnosť oblečenia vo vašom šatníku?

Ako predĺžiť životnosť oblečenia vo vašom šatníku?

Stáva sa Vám, že nové oblečenie dlho nevydrží? Stráca farbu, krčí sa, vyťahuje alebo sa inak opotrebováva? Zistite, či…

Čítať viac

Ako vyčistiť škvrny od paradajok?

Ako vyčistiť škvrny od paradajok?

Paradajky sú jednou z najobľúbenejších druhov zeleniny. V lete sú sladké, voňavé a osviežujúce. Sú skvelé do šalátov,…

Čítať viac

Ekologické pranie? Jednoduché, účinné a šetrné najmä pre vás

Ekologické pranie? Jednoduché, účinné a šetrné najmä pre vás

Možno ste už o ekologickom praní počuli viac než dosť, ale ešte ste nenašli odvahu niektorý z týchto eko produktov…

Čítať viac

Ako kombinovať farby oblečenia?

Ako kombinovať farby oblečenia?

Máte radi farebné outfity, ale nie ste si istí, či sa farby k sebe hodia? Máme pre vás jednoduchý návod, ako zladiť…

Čítať viac

Ako sa obliecť do dažďa?

Ako sa obliecť do dažďa?

Vonku prší a napriek tomu musíte ísť von? Bojíte sa, že vás počas prechádzky v prírode zastihne dážď? Buďte pripravení…

Čítať viac

Ako nosiť čiapku?

Ako nosiť čiapku?

Sú čiapky vaším obľúbeným módnym doplnkom? Alebo máte pocit, že žiadna z nich vám nepristane? Môže to byť nesprávnym…

Čítať viac

Máte kvalitné oblečenie do prírody?

Máte kvalitné oblečenie do prírody?

Kto sa chystá ísť do prírody, mal by si obliecť kvalitné oblečenie a obuv, aby ho počasie neprekvapilo. Zároveň však…

Čítať viac

Fitness oblečenie do posilňovne

Fitness oblečenie do posilňovne

Cvičením robíme niečo pre svoje zdravie a vďaka uvoľneným endorfínom aj pre svoju myseľ. Dodáva nám lepší pocit,…

Čítať viac