AKCIA! ZĽAVA 20 % na vybrané tričká Malfini s kódom TRICKA03. Pozrieť sa.
Ešte nie ste zaregistrovaným zákazníkom? Zaregistrujte sa a získajte e-book zadarmo, ktorý Vám poradí, ako si udržať oblečenie ako nové.
Zákaznícka podpora
+421 222 205 111
(Po-Pi, 7-15:30)
obchod@dobrytextil.sk
Potlač a výšivka
+421 222 205 100
(Po-Pi, 7-15:30)
potlac@dobrytextil.sk
Nakúpte ešte za 150.00 €
a dopravu máte zadarmo

Poradňa 23. 8. 2017

Prehľad technológií pletenia textilných materiálov

V tomto článku môžete nájsť prehľad najpoužívanejších textilných materiálov. Snáď Vám bude na osoh a možno sa aj niečo nové dozviete :)


  1. Single Jersey
  2. Pique
  3. Interlock pique
  4. Fleece
  5. Teplákovina
  6. Softshell
  7. Froté
  8. Plátno
  9. Popelín
  10. Keper

SINGLE JERSEY

Džersej je všeobecné pomenovanie pre pleteninu. Single jersey je úplet s jednolícnou väzbou, ktorú charakterizujú malé očká na lícnej strane a oblúčiky alebo vlny na strane rubovej. Touto technológiou môžu byť spracované ľahké až stredne ťažké materiály.

Najčastejšie sa ako single džersej spracováva bavlna a viskóza. Najnovšie ale aj moderné a funkčné materiály ako polyester, biobavlna či bambus. Pre väčšiu rozťažnosť sa pridávajú aj vlákna elastanu.

Materiály spracované ako single džersej sú príjemne mäkké, hladké, mierne pružné a nekrčivé. Preto sa skvele hodia na výrobu bielizne, tričiek, tielok a iného pohodlného oblečenia. Kúpte si napríklad kvalitné tričká z biobavlny.

                                 

PIQUE

Pique, slvensky piké, je pevnejšie záťažové spracovanie odevných materiálov, kedy je pletenina spracovávaná záťažne, ako obojlícna, s povrchovým plastickým geometrickým vzorom. Týmto spôsobom sa spracovávajú väčšinou bavlnené a viskózové priadze. Pique spracovanie zaručuje stabilný tvar odevu, čo je vlastnosť pre ktorú bolo piké spracovanie vyvinuté.

Pique vzniklo ako špeciálna požiadavka hráčov póla v Anglicku. Tí chceli pohodlný a pevný materiál, z ktorého si následne nechali šiť, dnes už známe polokošele. Materiály vyrobené technológiou pique sa používajú na šitie hodnotnejších odevov, kvalitných tričiek, polokošieľ atď. Vyberte si dámske aj pánske tričká s golierom.

 

INTERLOCK PIQUE

Interlock pique je veľmi kvalitná pletenina, pri ktorej sa pri spracovaní striedajú dva plné prepletené riadky s jedným podkladaným riadkom, kedy na rubovej strane sú očká vytiahnuté, a na strane lícovej je pletenina hladká.

Takto spracovaný úplet má výborné termoregulačné vlastnosti. Preto býva najčastejšie používaný pri výrobe termobielizne a športových funkčných odevov.

 

 

FLEECE

Fleece alebo "flis", je mäkká polyesterová pletenina, ktorá je na oboch stranách silne česaná, čo zaručuje jej výborné tepelnoizolačné vlastnosti v každom počasí. Aj pri svojej nízkej hmotnosti dokáže dobre brániť pred vetrom a pomáha pri odparovaní potu. Najčastejšie sa z fleecu vyrábajú mikiny a bundy.

 

 

 

 

TEPLÁKOVINA S VÝPLŇOU

Je klasická záťažná pletenina charakteristická svojimi stĺpikmi očiek na lícnej strane. Na rubovej strane je pletenina doplnená niťou, ktorá sa pre zvýšenie tepelnoizolačných vlastností počesáva. Tým sa zvyšuje jej pevnosť, objem a tiež nasiakavosť materiálu.

Teplákovina s výplňou (niekedy tiež len výplň) je vhodný materiál na výrobu mikín, teplákov a iných voľnočasových pohodlných odevov. Reklamné aj moderné mikiny.

 

 

SOFTSHEEL

Softshell je súhrnné pomenovanie pre laminované syntetické materiály, ktoré majú za cieľ poskytnúť jedným kusom odevu dostatočný komfort pre väčšinu outdoorových aktivít pri rôznych klimatických podmienkach. Delí sa na membránový a nemembránový. Softshell s membránou potom môže byť aj nepremokavý.

Odevy zo softshellových materiálov sú ľahké, teplé, pružné, s vysokou mechanickou odolnosťou. Výborne sa hodia na výrobu búnd, viest, nohavíc a iného textilu.

 

 

FROTÉ

Froté je trojrozmerná slučková tkanina, kedy tretí rozmer vytvárajú slučky vlákna na oboch stranách materiálu. Toto spracovanie zaručuje veľmi mäkký ohmat a nasiakavosť. Najčastejšie je froté vyrábané z kvalitnej bavlny s väčšou hmotnosťou.

Na výrobu froté je v poslednej dobe používané aj bambusové vlákno. To má totiž antibakteriálne a antimykotické vlastnosti. Tiež nasiakavosť bambusu je až 3x vyššia ako pri bavlne. Froté, ako z bavlny, tak z bambusového vlákna, je pre svoje vlastnosti ideálnym materiálom na výrobu županov a uterákov.

 

 

PLÁTNO  

Plátno je materiál, ktorý je charakteristický svojím spracovaním. Plátnová väzba tkaniny je pevná, hladká, pravidelná a nevytvára žiadny vzor. Materiály spracovávané ako plátno môžu byť z rôznych materiálov a ich kombinácií (napr. bavlny, ľanu, polyesteru, polyamidu, viskózy, elastanu atď.).

 

 

 

 

POPELÍN

Popelín je tkanina spracovaná plátnovou väzbou z veľmi jemných bavlnených nití, čo zaručuje ľahkosť a jemnosť a zároveň tiež pevnosť materiálu. Vďaka týmto vlastnostiam je popelín používaný na šitie košieľ, blúzok, dámskych letných sukní a šiat.

 

 

 

 

KEPER

Pri kepre je charakteristická väzba tkania, ktorá sa vyznačuje pravidelne sa opakujúcim šikmým riadkovaním. Tkanina s touto väzbou je veľmi pevná a odolná, pritom ale tiež hrejivá, mäkká a čiastočne aj pružná.

Keprovou väzbou sa spracovávajú najčastejšie bavlnené vlákna alebo jej zmesi s polyesterom. Z materiálov s keprovou väzbou sa šijú džínsy, šiltovky a najviac pracovné odevy. Ponúkame pracovné montérky - detské, dámske aj pánske.

 

 

 

 

 

 

Vyberte si u nás reklamný textil - Oblečieme vás i vašu firmu.


Páčil sa vám článok?
Zdieľajte ho s priateľmi

Rubrika

Poradňa Zaujímavosti



Autor článku
Monika Bečková Hloušková


Komentáre

Zatiaľ žiadne názory


Napísať komentár





Články, ktoré by vás mohli zaujímať 9

Čo si obliecť na jogu?

Čo si obliecť na jogu?

Je cvičenie jogy pre Vás spôsob, ako si príjemne zacvičiť a ponaťahovať telo, alebo je to vaša celoživotná filozofia?…

Čítať viac

Ako predĺžiť životnosť oblečenia vo vašom šatníku?

Ako predĺžiť životnosť oblečenia vo vašom šatníku?

Stáva sa Vám, že nové oblečenie dlho nevydrží? Stráca farbu, krčí sa, vyťahuje alebo sa inak opotrebováva? Zistite, či…

Čítať viac

Ako vyčistiť škvrny od paradajok?

Ako vyčistiť škvrny od paradajok?

Paradajky sú jednou z najobľúbenejších druhov zeleniny. V lete sú sladké, voňavé a osviežujúce. Sú skvelé do šalátov,…

Čítať viac

Ekologické pranie? Jednoduché, účinné a šetrné najmä pre vás

Ekologické pranie? Jednoduché, účinné a šetrné najmä pre vás

Možno ste už o ekologickom praní počuli viac než dosť, ale ešte ste nenašli odvahu niektorý z týchto eko produktov…

Čítať viac

Ako kombinovať farby oblečenia?

Ako kombinovať farby oblečenia?

Máte radi farebné outfity, ale nie ste si istí, či sa farby k sebe hodia? Máme pre vás jednoduchý návod, ako zladiť…

Čítať viac

Ako sa obliecť do dažďa?

Ako sa obliecť do dažďa?

Vonku prší a napriek tomu musíte ísť von? Bojíte sa, že vás počas prechádzky v prírode zastihne dážď? Buďte pripravení…

Čítať viac

Ako nosiť čiapku?

Ako nosiť čiapku?

Sú čiapky vaším obľúbeným módnym doplnkom? Alebo máte pocit, že žiadna z nich vám nepristane? Môže to byť nesprávnym…

Čítať viac

Máte kvalitné oblečenie do prírody?

Máte kvalitné oblečenie do prírody?

Kto sa chystá ísť do prírody, mal by si obliecť kvalitné oblečenie a obuv, aby ho počasie neprekvapilo. Zároveň však…

Čítať viac

Fitness oblečenie do posilňovne

Fitness oblečenie do posilňovne

Cvičením robíme niečo pre svoje zdravie a vďaka uvoľneným endorfínom aj pre svoju myseľ. Dodáva nám lepší pocit,…

Čítať viac