Ešte nie ste zaregistrovaným zákazníkom? Zaregistrujte sa a získajte e-book zadarmo, ktorý Vám poradí, ako si udržať oblečenie ako nové.
Zákaznícka podpora
+421 222 205 111
(Po-Pi, 7-15:30)
obchod@dobrytextil.sk
Potlač a výšivka
+421 222 205 100
(Po-Pi, 7-15:30)
potlac@dobrytextil.sk
Nakúpte ešte za 59.00 €
a dopravu máte zadarmo

Poradňa 5. 9. 2022

Prehľad najznámejších textilných certifikátov

CertifikaceVyznáte sa v rôznych certifikátoch, ktoré môžete nájsť na oblečení a textilných výrobkoch? Ak nie, pripravili sme pre vás zoznam tých najčastejších. Mnohé z nich vám pomôžu rozhodnúť sa, ktorý kúsok si zaobstarať do svojho šatníka. Ide predovšetkým o zodpovednú výrobu s ohľadom na potreby a zdravie ľudí, ochranu prírody a životného prostredia.


Oeko-Tex Standard 100

PETA - Approved Vegan

EU Ecolabel

GOTS

OCS 100

Organic Blened Content Standard

Fairtrade bavlna

Amfori BSCI

WRAP

SA8000

Sedex

Global Recycled Standard

RCS 100

 

Oeko-Tex standard 100

 

Oeko-Tex Standard 100 je od roku 1992 medzinárodný systém testovania a certifikácie textílií vyrobených výlučne zo zdravotne bezpečných materiálov. Kritériá pre škodlivé látky sa priebežne aktualizujú na základe najnovších vedeckých poznatkov. Skúšobné metódy a kritériá sú štandardizované na medzinárodnej úrovni.


Produktové triedy:
I - odevy pre deti do 3 rokov - najprísnejšie požiadavky
II - odevy, ktoré prichádzajú do priameho kontaktu s pokožkou (tričká, spodná bielizeň, ...)
III - odevy, ktoré nie sú v priamom kontakte s pokožkou (bundy, kabáty, ...)
IV - ostatné textilné výrobky (závesy, obrusy, ...)

 

PETA - Approved Vegan

 

 


Certifikácia PETA - Approved Vegan zaručuje, že odevy neobsahujú žiadne živočíšne zložky a pri ich výrobe netrpeli žiadne zvieratá. Oblečenie je teda ohľaduplné k zvieratám a logo vám môže uľahčiť rozhodovanie sa o kúpe.

 

 

 

EU Ecolabel

 

 

Ekoznačka EU vznikla v roku 1992 a udeľuje sa výrobkom a službám, ktoré majú menší vplyv na životné prostredie ako iné porovnateľné výrobky. Vlastníkom značky je Európska komisia. Na udelenie značky musia výrobky spĺňať vysoké ekologické normy počas celého cyklu, od surovín cez konečnú výrobu, distribúciu až po ich likvidáciu.

 

 

GOTS

 



Global Organic Textile Standard (GOTS) je najprísnejšia medzinárodná certifikácia, ktorá zaručuje ekologickú výrobu od pestovania cez spracovanie až po distribúciu hotového výrobku. Zároveň zabezpečuje etickú a sociálne zodpovednú výrobu v súlade s Fair Trade. Ide najmä o požiadavky na bezpečnosť a dôstojné pracovné podmienky pri práci. Výrobky s touto certifikáciou sú v súčasnosti tým najčistejším možným spôsobom výroby.

 

 

 

 

OCS 100

 

 

Organic 100 Content Standard (OCS 100) je certifikát spoločnosti Textile Exchange, ktorá sa snaží zvýšiť udržateľnosť svetového textilného priemyslu. Certifikát sa vzťahuje k pomeru vlákien z ekologického poľnohospodárstva. Zaručuje, že vo výrobku je použitých 95-100 % organických vlákien. V prípade 95-99% organickej bavlny môžu byť použité aj akékoľvek iné vlákna ako konvenčne pestovaná bavlna (napr. elastan pre väčšiu pružnosť a podobne).

 

 

 

 

Organic Blened Content Standard

 


Organic Blended Content Standard je podobný predchádzajúcej certifikácii, ale na rozdiel od predchádzajúcej certifikácie sa množstvo organickej vlákniny môže pohybovať od 5 do 95 %. Zvyšné percento možno doplniť akoukoľvek inou vlákninou. Ak výrobok obsahuje viac ako 5 % organickej vlákniny, je to na etikete výslovne uvedené.

 

 

 

 

 

Fairtrade cotton

 

 

Fairtrade bavlna pochádza od drobných farmárov, ktorí prestali alebo výrazne obmedzili používanie agrochemikálií, chránia zdravie a bezpečnosť, zakazuje geneticky modifikované semená (osivá) bavlny a podporuje pestovateľov, aby chránili životné prostredie ako neoddeliteľnú súčasť riadenia farmy. Taktiež sa zaoberajú spravodlivými pracovnými podmienkami pri spracovaní bavlny v textilných továrňach.

 

 

 

 

Amfori BSCI

 


BSCIAmfori BSCI je systém hodnotenia pre otvorený a udržateľný obchod. Cieľom je zvýšiť prosperitu ľudskej spoločnosti, zodpovedne využívať prírodné zdroje a podporovať otvorený obchod na celom svete. BSCI vykonáva audity na základe hodnôt a zásad Kódexu správania Amfori BSCI v 13 oblastiach: systém sociálneho managementu a kaskádový efekt, participácia a ochrana pracovníkov, sloboda združovania a kolektívne vyjednávanie, zákaz diskriminácie, spravodlivé odmeňovanie, primeraný pracovný čas, bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci, zákaz detskej práce, osobitná ochrana mladých pracovníkov, zákaz neistého zamestnávania, zákaz otrockej práce, ochrana životného prostredia, etické obchodné správanie sa.

 

 

WRAP

 


Worldwide Responsible Accredited Production (WRAP) je organizácia, ktorá podporuje bezpečnú, legálnu, humánnu a etickú výrobu na celom svete. Certifikáciu vykonáva na základe auditov zameraných na dodržiavanie 12 základných princípov - dodržiavanie zákonov a predpisov na pracovisku, zákaz nútenej práce, zákaz detskej práce, zákaz obťažovania a zneužívania, zákonné odmeny a benefity, zákonom stanovený pracovný čas, nediskriminácia, bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci, sloboda združovania a kolektívne vyjednávanie, dodržiavanie environmentálnych noriem, dodržiavanie colných predpisov a podniková bezpečnosť. WRAP kontroluje len jednotlivé zariadenia v dodávateľskom reťazci, nie značku alebo skupinu vlastníkov.

 

 

 

SA8000




SA8000 je norma, ktorá zaručuje sociálne prijateľné postupy na pracovisku v 8 dôležitých oblastiach: detská práca, nútená a povinná práca, zdravie a bezpečnosť, sloboda združovania a kolektívneho vyjednávania, diskriminácia, disciplinárna prax, pracovný čas a spravodlivá mzda.

 

 

Sedex

 

Sedex je globálna organizácia, ktorá zastáva etické zdieľanie dát dodávateľov. Uľahčuje svojim členom činnosti v dodávateľskom reťazci, zodpovedá za etické obchodné postupy a procesy a pomáha nákupcom a dodávateľom lepšie riadiť výmenu údajov o sociálnych a environmentálnych rizikách. Zaisťuje, aby pracovné podmienky zamestnancov v spoločnostiach spĺňali medzinárodné pracovné normy, stará sa o zdravie a bezpečnosť, ako aj o životné prostredie a obchodnú etiku.

 

GRS

 



Global Recycled Standard (GRS) je dobrovoľný produktový štandard spoločnosti Textile Exchange, ktorá sa snaží zvýšiť udržateľnosť globálneho textilného priemyslu. Sleduje a overuje recyklovaný obsah konečného výrobku. Táto norma sa vzťahuje na celý dodávateľský reťazec a zaoberá sa vysledovateľnosťou, ekologickými zásadami, sociálnymi požiadavkami, obsahom chemických látok a označovaním. Pokrýva spracovanie, výrobu, balenie, označovanie, uvádzanie na trh a distribúciu výrobkov obsahujúcich najmenej 20 % recyklovaného obsahu. Podporuje tak zodpovedné správanie a zaručuje lepšiu informovanosť spotrebiteľov.

 

 

 

 


RCS 100 - Recycled Claim Standard sa používa na sledovanie spotrebiteľského reťazca pri sledovaní recyklovaných materiálov v dodávateľskom reťazci. Overuje prítomnosť a množstvo recyklovaného materiálu v konečnom výrobku prostredníctvom tretej strany.

 

 

 

 

Páčil sa vám článok?
Zdieľajte ho s priateľmi

Rubrika

Poradňa Zaujímavosti



Autor článku
Monika Bečková Hloušková


Komentáre

Zatiaľ žiadne názory


Napísať komentár





Články, ktoré by vás mohli zaujímať 9

Čo si obliecť na jogu?

Čo si obliecť na jogu?

Je cvičenie jogy pre Vás spôsob, ako si príjemne zacvičiť a ponaťahovať telo, alebo je to vaša celoživotná filozofia?…

Čítať viac

Ako predĺžiť životnosť oblečenia vo vašom šatníku?

Ako predĺžiť životnosť oblečenia vo vašom šatníku?

Stáva sa Vám, že nové oblečenie dlho nevydrží? Stráca farbu, krčí sa, vyťahuje alebo sa inak opotrebováva? Zistite, či…

Čítať viac

Ako vyčistiť škvrny od paradajok?

Ako vyčistiť škvrny od paradajok?

Paradajky sú jednou z najobľúbenejších druhov zeleniny. V lete sú sladké, voňavé a osviežujúce. Sú skvelé do šalátov,…

Čítať viac

Ekologické pranie? Jednoduché, účinné a šetrné najmä pre vás

Ekologické pranie? Jednoduché, účinné a šetrné najmä pre vás

Možno ste už o ekologickom praní počuli viac než dosť, ale ešte ste nenašli odvahu niektorý z týchto eko produktov…

Čítať viac

Ako kombinovať farby oblečenia?

Ako kombinovať farby oblečenia?

Máte radi farebné outfity, ale nie ste si istí, či sa farby k sebe hodia? Máme pre vás jednoduchý návod, ako zladiť…

Čítať viac

Ako sa obliecť do dažďa?

Ako sa obliecť do dažďa?

Vonku prší a napriek tomu musíte ísť von? Bojíte sa, že vás počas prechádzky v prírode zastihne dážď? Buďte pripravení…

Čítať viac

Ako nosiť čiapku?

Ako nosiť čiapku?

Sú čiapky vaším obľúbeným módnym doplnkom? Alebo máte pocit, že žiadna z nich vám nepristane? Môže to byť nesprávnym…

Čítať viac

Máte kvalitné oblečenie do prírody?

Máte kvalitné oblečenie do prírody?

Kto sa chystá ísť do prírody, mal by si obliecť kvalitné oblečenie a obuv, aby ho počasie neprekvapilo. Zároveň však…

Čítať viac

Fitness oblečenie do posilňovne

Fitness oblečenie do posilňovne

Cvičením robíme niečo pre svoje zdravie a vďaka uvoľneným endorfínom aj pre svoju myseľ. Dodáva nám lepší pocit,…

Čítať viac