Ešte nie ste zaregistrovaným zákazníkom? Zaregistrujte sa a získajte e-book zadarmo, ktorý Vám poradí, ako si udržať oblečenie ako nové.
Zákaznícka podpora
+421 222 205 111
(Po-Pi, 7-15:30)
obchod@dobrytextil.sk
Potlač a výšivka
+421 222 205 100
(Po-Pi, 7-15:30)
potlac@dobrytextil.sk
Nakúpte ešte za 59.00 €
a dopravu máte zadarmo

Poradňa 7. 9. 2021

Poznáte módne štýly?

Nesmrteľné i nové módne štýly. Moderné trendy a doba udávajú spôsob, akým sa môžeme obliekať. Niekto sa tým riadi, niekto nie. Každý si môže vybrať ten, ktorý je jeho postave i charaktere najbližšie. Ktorý bude ten váš?


Poznáte módne štýly?Athleisure

Hippie

Hipster

Tomboy

Dievča od vedľa

Preppy

Business

Oversized

Francúzský štýl

Móda má veľa rôznych štýlov a podôb. Tie sa naviac často menia podľa najnovších trendov. Zostavili sme pre vás zoznam tých najdôležitejších, ktoré sa držia na módnej scéne už nejaký ten piatok a pritom ostávajú v centre pozornosti. Sú to štýly jednoduché, nevšedné a ľahko ich vyrobíte aj z basic kúskov vo vašom šatníku.

Athleisure

Athleisure

Tento jednoduchý a uvoľnený módny štýl zaznamenal v priebehu pandémie veľký rozmach. Jeho základom je totiž pohodlie, a to sa zase stalo symbolom tejto doby. A, ako taký athleisure vlastne vypadá? Mali by ste pôsobiť tak, že ste akurát odišli z posilovne. Ideálne sú legíny alebo príjemné tepláky, ktoré doplníte voľným tričkom, mikinou a teniskami. Ak Vám z voľného trička bude naviac vykukovať športová podprsenka, vôbec ničomu to nevadí, skôr naopak, svoj šmrnc tým ešte zvýšite. Nezabudnite svoj athleisure outfit doladiť štýlovou šiltovkou alebo napríklad voľnou čiapkou.

Nie každý si, ale môže dovoliť nosiť iba pohodlné oblečenie, preto sa z tohoto štýlu vyvinul nový, elegantnejší tzv. athflow. Prečo by si pohodlie nemohli dopriať i businessmani, ľudia z kancelárií, právnici alebo napríklad realitní makléri? Jedná sa o spojenie praktického a pohodlného športového oblečenia a elegancie. Mal by Vám zaistiť maximálne pohodlie so zachovaním profesionality. Tu môžete preraziť so širokými nohavicami, voľnými overalmi, dlhými cardiganmi, ale i voľnými mikinami a svetrami zladenými so štýlovými sneakerskami.

Klasické dámské tričko z biobavlny 8007 Dámské tepláky Leisure Čepice z biobavlny MB7113
Klasické dámske tričko z biobavlny 8007 Dámske tepláky Leisure Čiapka z biobavlny MB7113

Hippie

Hippie

Hippie štýl patrí medzi jeden z najznámejších už od 60. rokov minulého storočia. Je ľahko rozpoznateľný, ale tiež vzdušný, príjemný a pohodlný. Ide v ňom predovšetkým o spojenie s prírodou a krásou. Tu sa kreativite medze nekladú. Môžete si kúpiť napríklad obyčajné tričko, doslova za pár korún a batikovaním ho zmeniť na prvotriedny kúsok, ktorý nikto iný nemá. Vyraziť von môžete aj vo voľných šatách či dlhých tričkách. Všetko si môžete ozdobiť nášivkami. Hodiť sa Vám môžu aj široké nohavice, dlhé voľné sukne, strapce a v lete nezabudnite na sandále. Ako doplnky poslúžia najrôznejšie čelenky a kvetiny do vlasov. Muži si môžu nechať narásť vlasy. A malý tip na záver - čím farebnejšie, tým lepšie!

Dámské tričko Love Dámské sportovní sandály LILY Čelenka z biobavlny MB7135
Dámske tričko Love Dámske športové sandále LILY Čelenka z biobavlny MB7135

HipsterHipster

Hipsterský štýl je veľmi sebavedomý a populárny predovšetkým v mestách. Hipsterov tak môžete najčastejšie stretnúť v blízkosti malých kaviarničiek. A čím že sa tento štýl obliekania vyznačuje? Predovšetkým tým, že než by ste zašli nakúpiť nové značkové oblečenie, siahnete radšej po starších kúskoch zo sekáča alebo skrine babičky. Nie je to len o móde, ale s hipsterstvom je spojená celá filozofia udržateľnosti. Základom sú úzke rifle a ideálne na niekoľkých miestach "roztrhané". Navrch nahoďte basic biele tričko a doplňte ho o štýlovú kockovanú flanelovú košeľu alebo cardigan. V tomto štýle je dôležité samotné oblečenie i doplnky. Čo musíte mať nutne je poriadna šatka, štýlový klobúk alebo čiapka a vylepšiť sa môžete aj priehľadnými okuliarmi s poriadnymi obrúčkami. To, že vôbec nevidíte zle, nie je prekážkou - okuliare sa predávajú aj s klasickými sklami. Na nohy obujte členkové kožené topánky a môžete vyraziť na obľúbenú kávu z malej domácej pražiarne.

Pracovní flanelová košile Jonah Pánské tričko Basic Zmijovka Pánské farmářky CXS kotníkové
Pracovná flanelová košeľa Jonah Pánske tričko Basic Zmijovka Pánske farmárky CXS členkové

Tomboy

Tomboy

Tento módny štýl je vyhradený výhradne ženám, ktoré, ale dávajú prednosť pánskej móde. Necítite sa v sukniach a v šatách? Nevadí, v tomboy štýle ich nebudete nikdy potrebovať. Vezmite si na seba nohavice, košeľu, sako alebo rifle, tričko, mikinu a šiltovku. Výhoda tohto štýlu je v tom, že oblečenie bude určite maximálne pohodlné. Nemusíte sa báť, že stratíte svoj šmrnc a šarm. Tomboy štýl je veľmi vkusný aj napriek svojej ležérnosti. Naviac má mierne rebelský nádych, čo nemusí byť na škodu.

Pánské tílko CXS MARKUS Dámská kostkovaná košile JN616 Sportovní boty Prestige MOLEDA SPORT Kšiltovka s rovným kšiltem MB6635
Pánske tielko CXS MARKUS Dámska kockovaná košeľa JN616 Športové topánky Prestige MOLEDA SPORT Šiltovka s rovným šiltom MB6635

Dívka od vedle

Dievča od vedľa

Tento štýl patrí rozhodne medzi najobľúbenejší. Spája jednoduchosť a jedinečnosť. Jedná sa o čisto ženský štýl, kde sa snúbi ženskosť a trošku aj nesmelosť. Dievča od vedľa je snom každého chlapca a vzorom každého dievčaťa - svojrázna, zábavná, ale zároveň obyčajná. Môže obsahovať aj niektoré prvky country štýlu alebo romantické kúsky ako kvetinové šaty. Rozhodne nešlápnete vedľa ak zvolíte štýlový klobúk ako pokrývku hlavy. Kreativita tu môže byť naozaj veľká. Buďte nežná, sexy a pritom v pohodlí.

Dámské tričko Dream Dámská mikina Merger Dámské outdoorové boty BLOOM
Dámske tričko Dream Dámska mikina Merger Dámska outdoorová obuv BLOOM

Preppy

Preppy

Tento veľmi konzervatívny módny štýl vznikol v USA v 50. rokoch ako spôsob odlíšenia sa študentov prestížnych univerzít od ostatných. Prevládajú v ňom klasické decentné vzory a pastelové farby. Určite nevyberajte nič krikľavého, povolené sú prúžky a kocky. Tento módny štýl je stále obľúbený a nadčasový. Pristanú Vám rozopínacie svetre, polokošele, chinos nohavice, saká a košele pastelových farieb. Nezabudnite tiež na kvalitu materiálu, ktorá by v tomto prípade mala byť vysoká. Trendy je kašmír, bavlny či vlna.

Pánská luxusní košile Diamonds JN670 Pánský bavlněný svetr JN661 Batoh na notebook ECONOMY
Pánska luxusná košeľa Diamonds JN670 Pánsky bavlnený sveter JN661 Batoh na notebook ECONOMY

BusinessBusiness

Business móda má svoje pravidlá a určite by nemala byť príliš ložérna. Človek musí pôsobiť dôstojne a profesionálne. Vždy záleží na zamestnaní, do ktorého sa potrebujete obliecť. Inak sa oblečie korporátny právnik na Wall Street a inak realitný maklér z malého mesta. Delí sa na business formal a business casual. Každý z týchto štýlov má svoje náležitosti, ktoré by sa mali dodržiavať. Základom pánskeho šatníka by mal byť oblek tmavšej farby, košeľa a kravata. U žien sú povolené kostýmky, nohavicové i so sukňou a košeľa. Niektoré zamestnania sú tolerantnejšie a povoľujú aj ležérny štýl. Dámam potom postačí blúzka a sukňa či nohavice, pánom košeľa a chinos nohavice.

Dámská luxusní košile Diamonds JN669
Dámska luxusná košeľa Diamonds JN669

Oversized

Oversized

V poslednej dobe sa stáva stále obľúbenejším tzv. oversized štýl. Oblečenie je veľmi voľné a ležérne. Je obľúbené zvlášť u mladších ročníkov, ale pristane aj ostatným. Ak stretávate ľudí vo veľkých rozviatych a "vyťahane pôsobiacich" mikinách a tričkách, potom ste narazili na módu oversized. Najvhodnejšia je pre štíhle postavy. Ženy s tvarmi pôsobia v tomto oblečení skôr neforemne. Oblečenie by, ale podľa tohto štýlu malo byť predovšetkým pohodlné.

Dámská mikina s kapucí z biobavlny 8023 Dámský kabát JN1141 Sapka Single Beanie MB7131 Sportovní boty Prestige MOLEDA SPORT
Dámska mikina s kapucňou z biobavlny 8023 Dámsky kabát JN1141 Čiapka Single Beanie MB7131 Športové topánky Prestige MOLEDA SPORT

Francouzský styl

Francúzský štýl

Tento štýl je nesmrteľným módnym hitom a nikdy sa ho nenabažíme. Francúzky jednoducho vedia, ako sa správne obliecť, a čo im najviac sluší. Nie nadarmo je Paríž jedným z hlavných miest módy. Tento štýl spája ženskosť, pestrosť, ale je aj odvážny, elegantný a napriek tomu jednoduchý. Kladie dôraz predovšetkým na minimalizmus. Vždy sa v ňom môžete cítiť pohodlne a sama sebou, skrátka vyšvihnite svoju prirodzenosť. Prevažujú neutrálne a decentné farby, ktoré môžu byť doplnené jednou pestrejšou farbou, napríklad červenou. Outfity sú prirodzene zladené, ženské, nežné a pomerne konzervatívne. Vždy sa tu kladie dôraz na kvalitu materiálu a strih. Francúzky nikdy nenosia oblečenie s veľkými logami a potlačou, úplne postačí jednoduché a pohodlné oblečenie bez potlače. Určite nesmiete zabudnúť na doplnky, ako sú šatky alebo klobúky. Aj páni sa môžu obliecť ako Francúzi - mali by zvoliť kombináciu elegancie a ležérnosti, ale rovnako ako ženy dodržiavať pravidlá minimalizmu.

Dámská košile s tříčtvrtečním rukávem Style Stylová retro čepice MB6231
Dámska košeľa s trojštvrťovým rukávom Style Štýlová retro čiapka MB6231

Páčil sa vám článok?
Zdieľajte ho s priateľmi

Rubrika

Poradňa



Autor článku
Monika Bečková Hloušková


Komentáre

Zatiaľ žiadne názory


Napísať komentár





Články, ktoré by vás mohli zaujímať 9

Čo si obliecť na jogu?

Čo si obliecť na jogu?

Je cvičenie jogy pre Vás spôsob, ako si príjemne zacvičiť a ponaťahovať telo, alebo je to vaša celoživotná filozofia?…

Čítať viac

Ako predĺžiť životnosť oblečenia vo vašom šatníku?

Ako predĺžiť životnosť oblečenia vo vašom šatníku?

Stáva sa Vám, že nové oblečenie dlho nevydrží? Stráca farbu, krčí sa, vyťahuje alebo sa inak opotrebováva? Zistite, či…

Čítať viac

Ako vyčistiť škvrny od paradajok?

Ako vyčistiť škvrny od paradajok?

Paradajky sú jednou z najobľúbenejších druhov zeleniny. V lete sú sladké, voňavé a osviežujúce. Sú skvelé do šalátov,…

Čítať viac

Ekologické pranie? Jednoduché, účinné a šetrné najmä pre vás

Ekologické pranie? Jednoduché, účinné a šetrné najmä pre vás

Možno ste už o ekologickom praní počuli viac než dosť, ale ešte ste nenašli odvahu niektorý z týchto eko produktov…

Čítať viac

Ako kombinovať farby oblečenia?

Ako kombinovať farby oblečenia?

Máte radi farebné outfity, ale nie ste si istí, či sa farby k sebe hodia? Máme pre vás jednoduchý návod, ako zladiť…

Čítať viac

Ako sa obliecť do dažďa?

Ako sa obliecť do dažďa?

Vonku prší a napriek tomu musíte ísť von? Bojíte sa, že vás počas prechádzky v prírode zastihne dážď? Buďte pripravení…

Čítať viac

Ako nosiť čiapku?

Ako nosiť čiapku?

Sú čiapky vaším obľúbeným módnym doplnkom? Alebo máte pocit, že žiadna z nich vám nepristane? Môže to byť nesprávnym…

Čítať viac

Máte kvalitné oblečenie do prírody?

Máte kvalitné oblečenie do prírody?

Kto sa chystá ísť do prírody, mal by si obliecť kvalitné oblečenie a obuv, aby ho počasie neprekvapilo. Zároveň však…

Čítať viac

Fitness oblečenie do posilňovne

Fitness oblečenie do posilňovne

Cvičením robíme niečo pre svoje zdravie a vďaka uvoľneným endorfínom aj pre svoju myseľ. Dodáva nám lepší pocit,…

Čítať viac