AKCIA! ZĽAVA 20 % na vybrané tričká Malfini s kódom TRICKA03. Pozrieť sa.
Ešte nie ste zaregistrovaným zákazníkom? Zaregistrujte sa a získajte e-book zadarmo, ktorý Vám poradí, ako si udržať oblečenie ako nové.
Zákaznícka podpora
+421 222 205 111
(Po-Pi, 7-15:30)
obchod@dobrytextil.sk
Potlač a výšivka
+421 222 205 100
(Po-Pi, 7-15:30)
potlac@dobrytextil.sk
Nakúpte ešte za 150.00 €
a dopravu máte zadarmo

Poradňa 4. 9. 2018

Ako prať farebné prádlo

Ako prať farebné prádlo

Možno ste sa práve osamostatnili od rodičov, zaobstarali si bývanie a tiež svoju prvú práčku. Teraz u nej stojíte s hromadou prádla a nemáte tušenie ako ho vyprať. Spísali sme pre vás 7 základných krokov na pranie farebného prádla, s ktorými zvládne pranie naprosto každý.


Celý postup prania farebného prádla môžeme zhrnúť do týchto 7 krokov:

  1. Triedenie prádla
  2. Výber pracieho prášku
  3. Dávkovanie pracieho prášku
  4. Aviváž
  5. Voľba pracieho programu
  6. Naplnenie práčky
  7. Sušenie

 

1. Triedenie prádla

Ešte predtým než dáte prádlo do práčky, musíte ho roztriediť podľa farieb. V ideálnom prípade by ste ho mali rozdeliť minimálne na tri hromádky - tmavé oblečenie, biele a farebné. Pokiaľ sa niektoré farby vo vašom šatníku viackrát opakujú, môžete vytvoriť hromádok viac. Napríklad tak môžete mať prádlo tmavé, biele, modré, červené a ostatné.

Triedenie prádla podľa farieb je základné, ale nie je jediné. Dôležité je tiež kontrolovať jednotlivé materiály. Inak sa perie hodvábna bllúzka a inak bavlnené obliečky. Mierne podobné materiály môžete kombinovať, určite ale perte zvlášť jemné textílie, ako je napríklad spodné prádlo, ktoré sa perie na iný prací program.

Pri triedení prádla by ste sa teda nemali dívať iba na farebnosť, ale tiež na všité ceduľky so symbolmi prania. Pri prvom praní budete musieť kontrolovať kus po kuse, ale nemajte strach. Čoskoro si zapamätáte ktorý kúsok z vášho šatníka sa perie na 30 °C a ktorý je možné prať na 60 °C. 

Prečítajte si náš článok Čo znamenajú symboly na oblečení a stiahnite si tiež našu nápovedu s najčastejšími symbolmi, ktoré na oblečení nájdete. Vytlačte si ich a zaveste napríklad nad práčku. Uľahčia vám premýšľanie nad tým, čo ktorý symbol znamená.

 

2. Výber pracieho prášku

Ak sa chystáte prať rôznofarebné prádlo, určite by ste si mali kúpiť prací prášok na farebné prádlo. V drogérii ich nájdete veľké množstvo a väčšinou ich poznáte tak, že na obale majú napísané “color”.

Neodlišuje ich iba názov spoločnosti, ktorá prášok vyrába, ale tiež ich konzistencia. Záleží iba na vás, či siahnete po sypkom pracom prášku, tekutom, alebo napríklad kapsuliach na pranie. Zásadný rozdiel v nich nie je, ale každému vyhovuje niečo iné. Sami časom napríklad zistíte, že vám voňajú viac gelové kapsule, tekutý prášok sa zase lepšie rozpúšťa pri nižších teplotách alebo biele prádlo perfektne vybieli prášok sypký.

Ak si neviete rady s výberom vhodného pracieho prášku, kúpte si najskôr menšie balenie, vyskúšajte ho a prípadne potom zameňte za iný.

 

3. Dávkovanie pracieho prášku

Väčšina pracích práškov je koncentrovaná, takže nie je nutné úplne naplniť dávkovač prášku v práčke.
Prečítajte si návod na dávkovanie pracieho prášku, ktorý nájdete na obale. Časom ale pravdepodobne sami zistíte koľko pracieho prášku potrebujete.

Pri dávkovaní  prášku myslite tiež na to, ako moc máte naplnenú práčku prádlom. Ak periete len pár kúskov, určite nedávajte rovnakú dávku pracieho prášku ako pri praní oblečenia za niekoľko týždňov.

 

4. Aviváž

Aviváž je ďalší prostriedok, ktorý sa používa pri praní. Účelom aviváže je prádlo nielen príjemne prevoňať, ale tiež ho zmäkčiť a napríklad svetre a vlnené oblečenie zbavuje antistatického náboja.

Či použijete aviváž záleží len na vás. Niektorí ľudia sú zastánci toho, že prací prášok vonia sám o sebe, takže nie je potreba používať aj aviváž. Druhá skupina ľudí zase na aviváž nedá dopustiť.

Nie je nič jednoduchšieho ako skúsiť raz vyprať prádlo s avivážou a raz bez nej.

Pamätajte však na to, že na niektoré oblečenie sa aviváž používať nesmie. Obvykle je to outdoorové oblečenie, bundy a ďalšie veci, ktoré sú chránené vodeodolnou vrstvou, ktorú by aviváž nenávratne narušila. Rovnako sa obvykle aviváž nepoužíva na pranie uterákov, ktoré sú po jej použití tvrdšie a znižuje sa ich schopnosť nasiaknúť vodu pri utieraní. Prečítajte si náš návod ako prať uteráky aby zostali mäkké a voňavé.

 

5. Voľba pracieho programu

Ak ste hneď v prvom kroku - Triedenie prádla - preskočili doporučenie že by ste si mali prečítať všité ceduľky na jednotlivých kúskoch, teraz to budete musieť urobiť.

Prací program by ste mali voliť podľa materiálu oblečenia. Na práčke nájdete mnoho symbolov pre jednotlivé materiály. Ak ste si nie istí, čo ktorý symbol znamená, prečítajte si návod k vašej práčke, tam určite nájdete odpovede.

Najbežnejší prací program je bavlna alebo syntetika. Tým však nastavenie pracieho programu nekončí. Ešte musíte nastaviť teplotu. A tu sa vám práve budú hodiť informácie zo štítkov oblečenia, na ktorých je vždy uvedená doporučená teplota prania.

Všeobecne ale platí, že moderné práčky si s bežným zašpinením poradia aj pri nižších teplotách. Na tričká, košele a ďalšie farebné prádlo obvykle stačí prací program s teplotou 30 °C. Vďaka tomu dlhšie zachováte pôvodnú farbu prádla a ešte ušetríte energiu.

Posteľné prádlo alebo vreckovky si zaslúžia naopak vyššie teploty, ktoré bezpečne odstránia prípadné baktérie. V takých prípadoch voľte teploty prania okolo 60 °C.

Na jemné spodné prádlo zvoľte v ideálnom prípade program ručného prania, prípadne program pre jemné prádlo a nižšie teploty, ktoré neponičia ani jemné materiály.

 

6. Naplnenie práčky

Každá práčka má rôzne veľký prací bubon. Podľa toho sa do nej tiež zmestí rôzne množstvo prádla. Obvykle sa množstvo prádla uvádza na kila, ale predpokladáme, že prádlo pred praním nebudete chcieť vážiť.

Nesnažte sa do práčky napchať viac oblečenia než je vhodné. Nielen že tým práčke škodíte, ale tiež sa vám prádlo najskôr nevyperie úplne.

Všeobecná poučka hovorí, že optimálne naplnená práčka je vo chvíli, kedy sa medzi prádlo a bubon vojde vaša dlaň na výšku.

Prádlo má tak dostatok priestoru, nebude príliš pomačkané a bude sa ľahšie žehliť.

Dajte tiež pozor na opačný prípad - ak nenaplníte práčku dostatočne, spotrebujete zbytočne príliš mnoho energie.

Moderné chytré práčky si upravujú dĺžku prania podľa váhy prádla, ktoré do nej vložíte. V takom prípade je vhodné zohľadniť tiež množstvo pracieho prostriedku. Pri krátkom pracom programe by sa veľké množstvo prášku nemuselo rozpustiť.

 

7. Sušenie

Keď sa vám konečne podarí splniť všetky predošlé body a prádlo úspešne vyperiete, je na rade sušenie.

Ak máte automatickú sušičku prádla, skontrolkujte opäť všité štítky. Niektoré oblečenie nie je vhodné pre automatické sušenie a mohlo by sa poničiť.

Častejší a ekologickejší spôsob je sušenie zaveseného prádla na šnúre alebo na sušiaku. Ak máte možnosť povesiť prádlo vonku, budá vám príjemne voňať a biele kúsky naviac slniečko ešte trošku vybieli.

Dávajte ale pozor na farebné dúsky oblečenia, ktorému by mohli priame slnečné paprsky znížiť farebnosť.

Svetre a vlnené oblečenie nie je vhodné sušiť zavesené pretože by sa mohlo prevesiť a už nikdy by sa vám nepodarilo vrátiť mu pôvodný tvar. Vlnené kúsky z vašeho šatníka vešajte v horizontálnej polohe, napríklad na radiátore.

A pokiaľ sa vám farebné prádlo nepodarilo vyprať podľa vašich predstáv, stratilo farebnosť alebo sa zapralo, je na čase kúpiť si nové. V našom e-shope nájdete nepreberné množstvo farebného oblečenia :) Nájdete u nás lacná tričká - široký výber fariebtričká bez potlače - 50 000 kusov skladom. Kúpite tiež detské oblečenie lacno.

K produktu odporúčame 4


Páčil sa vám článok?
Zdieľajte ho s priateľmi

Rubrika

Poradňa



Autor článku
Monika Bečková Hloušková


Komentáre

Zatiaľ žiadne názory


Napísať komentár





Články, ktoré by vás mohli zaujímať 9

Čo si obliecť na jogu?

Čo si obliecť na jogu?

Je cvičenie jogy pre Vás spôsob, ako si príjemne zacvičiť a ponaťahovať telo, alebo je to vaša celoživotná filozofia?…

Čítať viac

Ako predĺžiť životnosť oblečenia vo vašom šatníku?

Ako predĺžiť životnosť oblečenia vo vašom šatníku?

Stáva sa Vám, že nové oblečenie dlho nevydrží? Stráca farbu, krčí sa, vyťahuje alebo sa inak opotrebováva? Zistite, či…

Čítať viac

Ako vyčistiť škvrny od paradajok?

Ako vyčistiť škvrny od paradajok?

Paradajky sú jednou z najobľúbenejších druhov zeleniny. V lete sú sladké, voňavé a osviežujúce. Sú skvelé do šalátov,…

Čítať viac

Ekologické pranie? Jednoduché, účinné a šetrné najmä pre vás

Ekologické pranie? Jednoduché, účinné a šetrné najmä pre vás

Možno ste už o ekologickom praní počuli viac než dosť, ale ešte ste nenašli odvahu niektorý z týchto eko produktov…

Čítať viac

Ako kombinovať farby oblečenia?

Ako kombinovať farby oblečenia?

Máte radi farebné outfity, ale nie ste si istí, či sa farby k sebe hodia? Máme pre vás jednoduchý návod, ako zladiť…

Čítať viac

Ako sa obliecť do dažďa?

Ako sa obliecť do dažďa?

Vonku prší a napriek tomu musíte ísť von? Bojíte sa, že vás počas prechádzky v prírode zastihne dážď? Buďte pripravení…

Čítať viac

Ako nosiť čiapku?

Ako nosiť čiapku?

Sú čiapky vaším obľúbeným módnym doplnkom? Alebo máte pocit, že žiadna z nich vám nepristane? Môže to byť nesprávnym…

Čítať viac

Máte kvalitné oblečenie do prírody?

Máte kvalitné oblečenie do prírody?

Kto sa chystá ísť do prírody, mal by si obliecť kvalitné oblečenie a obuv, aby ho počasie neprekvapilo. Zároveň však…

Čítať viac

Fitness oblečenie do posilňovne

Fitness oblečenie do posilňovne

Cvičením robíme niečo pre svoje zdravie a vďaka uvoľneným endorfínom aj pre svoju myseľ. Dodáva nám lepší pocit,…

Čítať viac