AKCIA! ZĽAVA 20 % na vybrané tričká Malfini s kódom TRICKA03. Pozrieť sa.
Ešte nie ste zaregistrovaným zákazníkom? Zaregistrujte sa a získajte e-book zadarmo, ktorý Vám poradí, ako si udržať oblečenie ako nové.
Zákaznícka podpora
+421 222 205 111
(Po-Pi, 7-15:30)
obchod@dobrytextil.sk
Potlač a výšivka
+421 222 205 100
(Po-Pi, 7-15:30)
potlac@dobrytextil.sk
Nakúpte ešte za 150.00 €
a dopravu máte zadarmo

Poradňa 13. 11. 2018

Ako vyprať sveter

Vyprať sveter je docela veda. Takmer každému z nás sa niekedy obľúbený sveter behom prania zmenšil o pár veľkostí, zväčšil do obrovských rozmerov, zmenil farbu, prestal byť hebký alebo sa na ňom vytvorilo veľké množstvo žmolkov. Aby sa to už neopakovalo, prečítajte si náš návod ako prať svetre.


  1. Vlnený sveter
  2. Akrylový sveter
  3. Kašmírový sveter
  4. Mohérový sveter

Pred tým, než sa pustíte do samotného prania, podívajte sa na všitý štítok na svetre a zistite, z akého je materiálu. Nájdete tu tiež informáciu o tom na koľko stupňov daný materiál prať a ako ho sušiť. Ak si neviete rady s tým, čo znamenajú štítky na oblečení, prečítajte si náš článok, v ktorom nájdete všetko vysvetlené. Alebo si rovno stiahnite našu tabuľku s jednotlivými symbolmi, vytlačte a nalepte napríklad nad práčku.

Ako prať vlnený sveter

Svetre z pravej vlny si zaslúžia vašu starostlivosť nielen preto, že sú obvykle drahšie, ale tiež preto, že majú skvelé vlastnosti a nešetrným praním by ste sveter mohli poničiť.

Vlnené svetre perte ideálne v rukách, v teplej vode dosahujúcej maximálne 30 °C. Do kýbla, lavóru alebo práčky napustite vodu, pridajte trošku šetrného pracieho prášku bez bielidiel a preperte jemne v rukách. Snažte sa sveter príliš nemačkať aby ste ho neponičili.

Hneď ako sveter v rukách preperete, vodu vypustite a napustite čistú studenú vodu, v ktorej sveter znovu premáchate. Až budete mať sveter vypraný, šetrne ho vyžmýkajte a potom položte na uterák. Svetre vždy sušte vo vodorovnej polohe aby sa neprevesili.

Ak sa nechcete púšťať do procedúry ručného prania, môžete pravú vlnu prať aj v automatickej práčke na program "vlna". K tomuto kroku ale pristupujte až v krajnej možnosti.

Tip: Svetre z pravej ovčej vlny môžete prať v pracom prášku z lanolínu. Pravá vlna lanolín obsahuje - jedná sa o látku, ktorá chráni ovce pred premočením ich vlny. Váš sveter si teda vďaka tomu dlhodobo zachová skvelé vlastnosti.

Ako prať akrylový sveter

Akryl je často prezývaný ako "umelá vlna". Jedná sa o lacnejšiu variantu priadze, ktorá má veľa podobných vlastností ako pravá vlna, ale nehryzie, rýchlo schne a nemačká sa. Na druhú stranu nepohlcuje tak dobre pachy, ľahšie sa vyťahá a žmolkuje sa.

Akrylový sveter môžete prať v rukách alebo v automatickej práčke. Tak či tak však zvoľte maximálnu teplotu 30 °C. Pri voľbe vyššej teploty by sa mohlo oblečenie zraziť.

Akrylové svetre perte na šetrný prací program či v rukách, príliš ich nemačkajte pri žmýkaní a sušte ich vo vodorovnej polohe.

Ako prať kašmírový sveter

Kašmírová vlna sa získava z kašmírskych kôz, ktoré žijú v oblasti Himalájí. Jedná sa o jeden z najdrahších typov vlny. Oproti ovčej je i desaťnásobne drahší.

Aj v tomto prípade platí, že by ste sa najskôr mali podívať na všitú ceduľku a až podľa nej sa rozhodnúť ako budete kašmírový sveter prať. Vzhľadom k tomu, že kašmír je drahý, často sa na výrobu svetrov používa v zmesi s ďalšími materiálmi. V takom prípade nájdete na všitej ceduľke pravdepodobne aj návod na pranie v práčke.

Pokiaľ ale chcete zachovať kašmír ako nový, voľte radšej vždy pranie v rukách. Aj v tomto prípade perte vo vlažnej vode spoločne s šetrným pracím práškom.

Po vypraní s pracím práškom ho premáchajte v chladnejšej alebo studenej vode.

Sveter príliš nemačkajte a ani silno nežmýkajte. Ideálne ho zmotajte do klbka a jemne v rukách vymačkajte. Vysušte ho položený na uteráku aby sa neprevesil.

Tip: Ak ste si kašmírový sveter výrazne ušpinili, radšej sa nepúšťajte do jeho čistenia doma. Zaneste ho do čistiarne kde sa o neho perfektne postarajú.

Ako prať mohérový sveter

Mohérová vlna je vlákno získané zo srsti angorskej kozy. Mohérová priadza patrí medzi najluxusnejšie na svete a od ovčej vlny sa líši svojou jemnosťou a tiež tým, že sa jedná o jedno z najtepleších prírodných vlákien. Mohér sa nezráža, neškrábe a ani sa nemačká.

Napriek tomu ho perte radšej v rukách vo vode s teplotou do 30 °C s jemným pracím práškom alebo mydlom. Mohérový sveter príliš nežmýkajte, ani neprepierajte v rukách, nechajte ho jednoducho máčať vo vode. Po 10 minutách vodu vymeňte za chladnejšiu a čistú. Tento postup opakujte, pokiaľ sveter nepreperete úplne.

Mohérový sveter sušte v horizontálnej polohe, napríklad položený na uteráku.

Keď už teraz viete, ako sa starať o rôzne druhy materiálov, z ktorých sa svetre vyrábajú, kúpte si za odmenu napríklad nový sveter. Podívajte sa na naše svetre, ktoré vám zaručene padnú.

K produktu odporúčame 6


Páčil sa vám článok?
Zdieľajte ho s priateľmi

Rubrika

Poradňa



Autor článku
Monika Bečková Hloušková


Komentáre

Zatiaľ žiadne názory


Napísať komentár





Články, ktoré by vás mohli zaujímať 9

Čo si obliecť na jogu?

Čo si obliecť na jogu?

Je cvičenie jogy pre Vás spôsob, ako si príjemne zacvičiť a ponaťahovať telo, alebo je to vaša celoživotná filozofia?…

Čítať viac

Ako predĺžiť životnosť oblečenia vo vašom šatníku?

Ako predĺžiť životnosť oblečenia vo vašom šatníku?

Stáva sa Vám, že nové oblečenie dlho nevydrží? Stráca farbu, krčí sa, vyťahuje alebo sa inak opotrebováva? Zistite, či…

Čítať viac

Ako vyčistiť škvrny od paradajok?

Ako vyčistiť škvrny od paradajok?

Paradajky sú jednou z najobľúbenejších druhov zeleniny. V lete sú sladké, voňavé a osviežujúce. Sú skvelé do šalátov,…

Čítať viac

Ekologické pranie? Jednoduché, účinné a šetrné najmä pre vás

Ekologické pranie? Jednoduché, účinné a šetrné najmä pre vás

Možno ste už o ekologickom praní počuli viac než dosť, ale ešte ste nenašli odvahu niektorý z týchto eko produktov…

Čítať viac

Ako kombinovať farby oblečenia?

Ako kombinovať farby oblečenia?

Máte radi farebné outfity, ale nie ste si istí, či sa farby k sebe hodia? Máme pre vás jednoduchý návod, ako zladiť…

Čítať viac

Ako sa obliecť do dažďa?

Ako sa obliecť do dažďa?

Vonku prší a napriek tomu musíte ísť von? Bojíte sa, že vás počas prechádzky v prírode zastihne dážď? Buďte pripravení…

Čítať viac

Ako nosiť čiapku?

Ako nosiť čiapku?

Sú čiapky vaším obľúbeným módnym doplnkom? Alebo máte pocit, že žiadna z nich vám nepristane? Môže to byť nesprávnym…

Čítať viac

Máte kvalitné oblečenie do prírody?

Máte kvalitné oblečenie do prírody?

Kto sa chystá ísť do prírody, mal by si obliecť kvalitné oblečenie a obuv, aby ho počasie neprekvapilo. Zároveň však…

Čítať viac

Fitness oblečenie do posilňovne

Fitness oblečenie do posilňovne

Cvičením robíme niečo pre svoje zdravie a vďaka uvoľneným endorfínom aj pre svoju myseľ. Dodáva nám lepší pocit,…

Čítať viac